Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Hakkımda

Fotoğrafım
UZUNKOPRU / YENİKOY, EDİRNE, Türkiye

15 Aralık 2009

YENİKÖY ŞARAPLARI

Dora Şarapçılık
Şirketin adı: Dora şarapçılık
Faaliyet konusu: Bağcılık ve Şarap Üretimi
Tescilli markaları: Dolmen, Doratheos, Gürgendere
Hangi enlem ve boylamda: 41 22 ve 26 46'
Bağların bölgesi: Uzunköprü Yeniköy Gürgendere Bölgesi

Neden Yeniköy , Neden Gürgendere
Köyümüzün tarihi çok eski olduğu için çok değişik ulusların insanları gelmiş yerleşmiş son olarak Türkiye cumhuriyeti topraklarına kalmıştır. 70'li yıllarda şaraplık üzüm bağları, ülkem yöneticileri tarafından , (şaraplık üzüm üretimi ) cazip olmaktan çıkarılarak üzüm üreticilerinin şaraplık üzüm bağlarını sökmesine sebeb oldular.
2002 -2003 yıllarında merhum Edirne Valimiz Sayın FAHRİ YÜCEL in katkılarıyla şaraplık üzüm fidanı toprakla gürgenderede buluştu. Buluşma öyle görkemli olduki ! ne ektiysek tüm fidanlar tuttu , Çünkü gürgendere toprağının belleğinde üzüm yazılıydı. hemen tanıdı üzerine ekili fidanı gürgendere çünkü üzüm bu toprağın gerçeğiydi Toprak oluşumu yüzyıllar alır ve bu bölgedeki geçmişten bu yana yaşamız insanlar bunu anlamış ve o toprağın alnına bu bölgenin yapacağı en iyi en kaliteli ürün olarak ŞARAPLIK ÜZÜM ü yazmışlardı .
Gürgendere bölgesi çok zayıf kumlu bir toprak olup rakım 140 m.dir. yapılan toprak analizlerinde toprağın bünyesine organik madde miktarı çok az, ph düşük ve bünyesindeki diğer elementler bağ üretimi için ideal çıkmışlardır.
Bağdan çok üzüm yetiştirmek mi diye çiftçiye sorsan çok daha fazla para kazanmak için çok üretimi tercih eder üzüm üreticisi. Şarap üreticisine sorsan kesinlikle kabul etmez , az üretim dengeli beslenme , hastalıklara maruz kalmamış olanı tercih eder. her iki tarafın bakış açıları kendilerine doğrudur.ama gürgendere başlıbaşına bir dengedir.
İşte gürgenderenin farkı burada başlıyor toprak yapısından kaynaklandığı üzere bu bölgeden 1 dönümden ( 1000m2) 600 kg üzerine ürün alabilmeniz mümkün değildir ve kesinlikle sulama yapılmaz. gübreleme çok düşüktür. bulunduğu coğrafya itibarı ile çok az ilaç atılarak üzümlerin olgunlaşması beklenir.
Burada doğa kendi dengesini kendi sağlıyor. üzüm bağlarına aşırı üzüm yapması için çok gübreleme ve aşırı üzüm yükleme yaparsanız bağın dengesini, doğallığını bozarsınız. Aşırı üzüm yükleme sonunda asma dengeli beslenmesini belirli bir zamandan sonra sağlayamıyor ve asmanın ölmesini kurumasına yol açıyor. Tabiri caizse asma kuralları belirliyor uyulmassa intihar edip ölüyor.
Bu durum nedir biliyormusunuz ? Bağcılıkta gelişmiş ülkeler italya fransa amerika avustralya vs. bunun önlenebilmesi için (AOC- Appellation d'Origine Controlee) gibi sistemleri geliştirmek zorunda kalmışlardır.
İşte görülüyorki bizim gürgendere bu sistemi zaten kendisi yapıyor.
Gürgendere de kuzeye bakan yerdeki merlot üzüm bağımız 7000 adet fidandan yine gürgendere de doğu/güney istikametine bakan cabernet savinyon bağımızda 7000 adet fidan olup toplam fidan sayımız 14000 adet ve toplam alan 60.000 m2 dir ve dikkat edin buradan alınan ürün 21.000 kg dır elde edilen şarap 12.000 litre dir
Üzüm şırasındaki bileşenler şekeri ph ı asit miktarı kuru madde miktarı süper dengeli bir şekildedir bunun için diyoruzki bir başkadır benim GÜRGENDERE'm
Atilla Özturan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder