Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Hakkımda

Fotoğrafım
UZUNKOPRU / YENİKOY, EDİRNE, Türkiye

17 Aralık 2009

YENİKÖY İLE İLGİLİ YAZILAR

Evde Sarap Ankara Grubu'nun Safranbolu gezisinde saraplarini tattigi haftasonu sans eseri biz de Dora Sarapcilik'in Edirne Uzunkopru'ye bagli Yenikoy'deki* tesisini ziyaret edip, Atilla Ozturan ve sarap yapimcisi ortagi Ilhan Kaynak ile tanistik. Henüz ilk üretimini gerçeklestirmis bir saraphaneye gittigimizi bildigim için, saraplarini tadincaya dek oldukça düsük beklentiye sahiptim. Meger Atilla Bey ve iki ortagi on yil evvel evde sarap yapmaya baslamis deneyimli sarapseverlermis. 2006 yilinda saraplik üzümleri alici bulamayinca ani bir kararla 18 ton kapasiteyle bir saraphane kurmuslar. Evde yaptiklari saraplarin gerçekten kaliteli olduguna 2002 yilinda Yeniköy'de yaptiklari genis katilimli bir kör tadimda, kendi saraplarinin yerli-yabanci birçok saraptan daha iyi oldugunu gördükten sonra kani olmuslar. Yurtdisindan gelen sarap uzmani arkadaslari da cesaret vermis, Cabernet Sauvignon-Merlot fidanlari göndermis, fermentasyon dönemlerinde gelip saraplarinin kalitesinin arttirilmasina katkida bulunmus. Muhtemelen ortaya çikardiklari ürünlerin niteligi sayesinde Edirne Valiligi'ni de ikna edip Yeniköy ve çevre köylere asma fidani ve bag malzemesi yardimi yapilmasini saglamislar. Bagcilikla istigal eden birisi olarak yeni kurulan baglarin yogunlastigi Kircasalih - Yeniköy arasindaki Gürgendere mevkiindeki yüzlerce dönüm bagdan çok etkilendigimi sizlerle paylasmaliyim. Topografya, baglarin saglik ve kondisyonu muhtesem. Goble tarzinda budanmis konvansiyonel Papazkarası asmalariyla modern telli sisteme yatirilmis CS, Merlot asmalari Trakya'nin rüzgarinda koyun koyuna saliniyorlar. Dora Saraplari'nin üc ortaginin toplam 100 dönüm Merlot baginin da yer aldigi Gürgendere'deki kütüklerin yaslari ilerledikçe, bu baglarin saraplari dogal olarak daha da gelisip komplekslesecek. Fransizlarin AOC sistemine benzer bir kalite kontrol sistemimiz kuruldugu vakit, "Gürgendere Kökeni Kontrollü Üretim Bölgesi" biz sarapseverlerin etiketlerde aradigi bir ibare olacagi asikar.

Saraplara gelince... Açikçasi bizim paslanmaz çelik tanklardan tattigimiz saraplarin hiçbirinde küf kokusu mevcut degildi. Safranbolu gezisine katilan arkadaslar eger Merlot-Papazkarasi kupajini tadabilselerdi, büyük olasilikla en yüksek puani bu sarap toplardi. Çesitli denemelerden sonra kendi baglarindan dönüme 300kg gibi çok düsük bir verim düzeyinde hasat ettikleri Merlot'larla yörenin hakim çesidi Papazkarasi'nin en iyi blendini bulmuslardi. Papazkarasi saraplarin kendi klasinda degerlendirmek, CS, Merlot gibi dünyanin majör saraplik üzümleriyle kiyaslamamak gerekir diye düsünüyorum. Bu baglamda, çocuklugumdan beri Papazkarasi'na meftun biri olarak Dora'nin Papazkarasi'ni Tekel'in bundan 30-35 yil evvelki Papazkarasi saraplarinin damagimda kalan lezzetine benzettim ve kendi klasinda çok ama çok begendim. Sanirim, Edirne ve Kircasalih yöresine has bir üzüm olan Papazkarasi'nin iyi bakim gördügü baglarla çalismalarinin da bunda katkisi var. Cabernet Sauvignon'larinda varyetel özellikleri kadehimde görememekten hayal kirikligina ugrasam da, Merlot'larindaki degisik tad ve aromalarla karsilastigimda tekrar keyif buldum. Sarap yapimcisi arkadasla henüz 10 aylik iken bu sonucu veren Merlot'ya fiçi tretmaninin ne muhtesem seyler katacagini konustuk uzun uzun.

Dora Saraplari'ndan ayrilirken, bundan birkaç yil evvel Baküs'te ve Urlice'de yasadigim heyecani tekrar yasadigimi farkettim. Hem Baküs, hem de Urlice, uçuk yatirimlar yapmadan, satis yapabilmek için medyaya, reklama ihtiyaç duymadan, daha ilk üretimlerinde hatasiz, son derece nitelikli saraplarla ortaya çikmislar, kalitelerini giderek arttirmislardi. Dora'daki arkadaslarin da, ayni yolu takip ederek, çizgilerini hiç bozmadan, ticarilesmeden, su anki üzümün potansiyelini maksimum düzeyde saraba yansitabilme anlayisindan sapmadan biz sarapseverlere her geçen yil daha güzel ürünler ortaya çikarmalarini diliyorum. Çiktiklari yolda gazalari mübarek olsun. Ve bu gerçeklestirdikleri, isletme kurmayi düsünen diger evde sarap yapimcisi arkadaslarimiza örnek olsun.

Sevgi ve saygilarimla,

Çagatay Ergenekon

Not: Yeniköy dediginiz; her evin mahzeninde ortalama birer ton sarap yapilan, yöredeki hayvanciliga binaen nefffiss kuzu çevirmelerin sunuldugu kimisi 2-3 katli et lokantalariyla yil boyu Edirne Kirklareli Tekirdag ahalisini agirlayan, Agustos sonundaki kültür festivalinde sarap seminerlerinin verildigi, oylarin %82'si blok olarak muhalif bir partiye gittiginden olsa gerek geçtigimiz aylarda belediyeleri kapatilarak nahiyelikten köy statüsüne düsürülmekle cezalandirilsalar da gelecege umutla bakan kocaman yürekli insanlarla dolu bir yer. Gurme tadlar pesinde kosanlarimiz bir kez ziyaret ederlerse lokantalarinin müdavimi olacaktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder